André Beaufort - Champagne
André Beaufort - Champagne
Francie - Champagne
Rodina Beaufort sídlí ve slavné vesnici Ambonnay Grand Cru a druhý dům se nachází v Polisy na samotných hranicích s Burgundskem. Jacques, syn zakladatele André Beauforta, je dobře znám jako průkopník organiky a biodynamiky v oblasti Champagne. Byly to právě zdravotní problémy po aplikaci chemických látek, které ho přiměly dát se od roku 1969 na organickou cestu.
Od roku 1974 začíná velmi úspěšně pracovat s esenciálními oleji a homeopatickými přípravky vlastní výroby, díky kterým se dnes umí bránit proti prakticky všem hlavním hrozbám révy vinné. V současné době se do podniku zapojují i jeho synové Réol a Constant.
Hrozny odrůdy Pinot noir (Rulandské modré), ze kterých se víno z velké části vyrábí, pocházejí z vinic okolo věhlasného městečka Ambonnay, nesoucí nejvyšší označení kvality Grand Cru. Charakter této typické odrůdy dává do vína plnost a hloubku. Chardonnay, druhá doplňující odrůda, přispívá svou mineralitou a svěžestí.
Vína pro výrobu Champagne André Beaufort procházejí jablečno-mléčnou transformací a síra se používá šetrně nebo vůbec – v závislosti na ročníku. Následně jsou školena na použitých burgundských sudech typu barrique a foudre o objemu 228 až 5 000 litrů. Primární i sekundární fermentace probíhá pouze díky přírodním kvasinkám, které hotovému šumivému vínu dodají delikátní jemné perlení.
Champagne André Beaufort vynikající svou opulentností těží z prodlouženého zrání „sur-lie“. Jak sami vinaři prozradili, vína před uvedením na trh uchovávají na kvasinkách co nejdéle a lze si tak vychutnat vyzrálé šampaňské, které si zachovalo rysy mládí.
Obrovskou výhodou domu André Beaufort jsou zásoby vyzrálých ročníků! Všechna tato vína jsou stále uložena ve sklepích na ušlechtilých kalech, které jim předávají velmi důležitý faktor – dlouhověkost. Pravý charakter vín z této dnes již legendární domény se totiž začíná projevovat až po dlouholetém zrání.