CENOVĚ DOSTUPNÉ BORDEAUX


Bordeaux je jedna z nejznámějších vinařských oblastí světa. Většina milovníků vína vzhlíží právě sem, na jihozápad Francie, kde se okolo řek Gironde, Dordogne a Garonne rozkládá tato nejprestižnější francouzská oblast. Díky zmiňovaným řekám známe tzv. „vína z levého břehu“, ve kterých převážně dominuje odrůda Cabernet Sauvignon, a „vína z pravého břehu“, kde je dominantní odrůdou Merlot. Mezi řekami Dordogne a Garonne se pak nachází oblast zvaná Entre-deux-mers

Když se řekne Bordeaux, vybaví se většině červené víno. Hlavní odrůdy pro jeho výrobu Cabernet Sauvignon Merlot bývají doplňovány ještě odrůdami Cabernet Franc a Petit Verdot.

Přibližně 10 procent produkce tvoří vína bílá z odrůd Semillon a Sauvignon Blanc. Regiony Sauternes a Barsac se proslavily právě produkcí nejušlechtilejších bílých vín na světě (Chateau d´Yquem).

Prodej z jednotlivých „chateaux“ v Bordeaux zprostředkovávají tzv. négocianti – obchodníci, kteří mají přednostní právo nákupu.

Kromě nejslavnějších vinařství z tzv. „Velké pětky“ Grand Cru Classé (Chateau Margaux, Chateau Haut-Brion, Chateau Latour, Chateau Lafite Rothschild a Chateau Mouton Rothschild) a pomerolského Chateau Petrus nabízejí nepřeberné množství vynikajících vín i z ostatních kategorií Bordeaux! 

Díky dlouholetým zkušenostem s dovozem francouzských vín a vybudovanou sítí kontaktů se nám podařilo navázat spolupráci s předními négocianty a tím jsme získali přístup k nejlepším vínům této věhlasné oblasti!

Pro začátek jsme se soustředili na vína s nejlepším poměrem cena/výkon, u kterých je hodnocení (Wine Spectator, Wine Advocate, Robert Parker) 90 bodů a více❗

V seznamu najdete kompletní výběr ze všech subregionů Bordeaux, jako Pomerol, Pauillac, Margaux, St. Emilion aj.

Pokud byste potřebovali pomoci s výběrem, nebo sháníte víno určitého ročníku či formátu od producenta mimo přiložený seznam, zavolejte nám! Možnosti jsou téměř nekonečné…

Pro přehled přikládáme hodnocení posledních ročníků jednotlivých regionů.

Copyright © 2023 DEGUSTATION, All rights reserved.

Přihlašte se k odběru novinek

Buďte vždy v obraze